Άρθρα

Μaskne: Τί είναι & πώς θα αντιμετωπίσετε τη μάστιγα της εποχής;

Τί είναι και πώς εμφανίζεται η ακμή;

Η ακμή είναι ένα από τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα που οφείλεται σε αλλαγές των επιπέδων των ορμονών, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Η ακμή αφορά μια δυσλειτουργία του συνδυασμού σμηγματογόνου αδένα-θύλακα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το σμήγμα προστατεύει το δέρμα δημιουργώντας ένα αδιάβροχο στρώμα, όμως οι ορμονικές μεταβολές οδηγούν σε υπερέκκριση σμήγματος, κάνοντας το δέρμα πολύ πιο λιπαρό. Η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται με μικρές οπές που συνδέονται με σμηγματογόνους αδένες κάτω από το δέρμα. Αυτές οι τρύπες ονομάζονται πόροι. Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν ένα λιπαρό υγρό που ονομάζεται σμήγμα. Η υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και οι φραγμένοι πόροι οδηγούν στην εμφάνιση της ακμής.

 

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι ακμής;

Μία γενικευμένη διάκριση αναφορικά με τους τύπους ακμής είναι η φλεγμονώδης και η μη φλεγμονώδης ακμή. Η φλεγμονώδης ακμή εμφανίζεται με τα ενοχλητικά κόκκινα σπυράκια ή τα σπυράκια με πύον. Ενώ η μη φλεγμονώδης ακμή περιλαμβάνει μόνο τους φαγέσωρες, οι οποίοι μπορεί να είναι ανοιχτοί ή κλειστοί αλλά δεν εξελίσσονται σε φλεγμονώδεις βλάβες.

Τα δύο είδη ακμής περιλαμβάνουν άλλους τύπους ακμής οι οποίοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά:

  • Βλατιδοφλυκταινώδης Ακμή
  • Κυστική ακμή
  • Φαγεσωρική ακμή
  • Ακμή από άλλους παράγοντες​ (επαφή με ορυκτέλαια, πετρέλαιο ή άλλες χημικές ουσίες)

 

Ποια θεραπεία ακολουθείται για την αντιμετώπιση της ακμής;

Είναι σημαντικό όταν αντιληφθούμε ότι το δέρμα μας απειλείται από έντονη εκδήλωση της ακμής να απευθυνθούμε έγκαιρα σε έναν ειδικό προκειμένου να προλάβουμε την πάθηση στο αρχικό της στάδιο. Επειδή η πάθηση είναι πολυπαραγοντική υπάρχουν θεραπείες που εφαρμόζονται σταθερά αλλά κάποιες που ποικίλουν ανάλογα με την αιτία που πυροδότησε τη νόσο.

Η πιο γνωστή μέθοδος που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της ακμής είναι η θεραπεία με φαρμακευτικές κρέμες που χρησιμοποιούνται τοπικά. Αν η νόσος είναι πιο βαριά τότε ενδέχεται να χρειαστεί θεραπεία με φάρμακα από το στόμα. Όπως είναι αναμενόμενο, οι παρενέργειες των φαρμάκων είναι ποικίλες και γι’ αυτό ο ασθενής οφείλει να ενημερώνεται πλήρως και να εκτελεί τις οδηγίες του γιατρού του.

Τέλος, μία πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της ακμής είναι η χρήση laser. Φυσικά είναι προτιμότερη από την από του στόματος λήψη φαρμάκων, ωστόσο είναι η πιο ακριβή μέθοδος, αλλά και εξίσου αποτελεσματική.

 

Επιδεινώνεται η ακμή από τη χρήση μάσκας;

Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας μας, όμως έχει φανεί σχετικά επιβλαβής για την υγεία του προσώπου μας. H ακμή που προκαλείται από την παρατεταμένη χρήσης της μάσκας είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο το οποίο έχει επικρατήσεις ως maskne. Η τριβή μεταξύ της μάσκας και του δέρματος, προκαλεί ερεθισμούς και επιβαρύνει την κατάσταση της επιδερμίδας ειδικά σε περιπτώσεις ατόμων με είδη εκδηλωμένη ακμή. Η σωστή επιλογή της μάσκας που χρησιμοποιούμε διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της έξαρσης της ακμής. Μία βαμβακερή μάσκα προσώπου είναι πιο φιλική για το δέρμα και δύσκολα θα το ερεθίσει σε συνδυασμό με το επιμελές πλύσιμο της.

 

Αντιμετώπιση της ακμής με προϊόντα της Mey

Η επιλογή των προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι εξίσου πολύ σημαντική, ειδικά σε περιπτώσεις που ένα πρόσωπο υποφέρει από ακμή. Η ολοκληρωμένη σειρά της Mey of Switzerland μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα και να δώσει τέλος στους ερεθισμούς!

Mey Balancing Cream

Η Mey Balancing Cream είναι η ιδανική ενυδατική κρέμα προσώπου κατάλληλη για λιπαρές και με προβλήματα ακμής επιδερμίδες, καθώς διαθέτει δραστικά συστατικά που προστατεύουν την επιδερμίδα σε βάθος. Το μείγμα φυτικών εκχυλισμάτων που περιέχει, ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος και εμποδίζει τη δράση μικροοργανισμών.

 

Mey Balancing Foaming Cleanser

Το Mey Balancing Foaming Cleanser αποτελεί έναν εξαιρετικό αφρό καθαρισμού, βαθιάς καθαρότητας με α-υδρόξυ οξέα απαραίτητος για δέρματα με ειδικές ανάγκες. Τα δραστικά του συστατικά ρυθμίζουν την έκκριση του σμήγματος και αναστέλλουν τη φλεγμονή.