Άρθρα

Ροδόχρους Ακμή

Η ροδόχρους ακμή αποτελεί μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια στην περιοχή του προσώπου. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η έντονη ερυθρότητα κι η αγγειακή διαστολή, στην περιοχή του μετώπου, των μάγουλών, της μύτης και του πηγουνιού.

Ο συγκεκριμένος τύπος της ακμής εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών, που έχουν ανοιχτόχρωμη ή σταρένια επιδερμίδα. Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, ωστόσο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση των ατόμων που πάσχουν από αυτή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρόδοχρους ακμής;

Υπάρχουν αρκετοί τύποι της ροδόχρους ακμής, που ο καθένας εμφανίζει διαφορετική ένταση στα συμπτώματα του. Το κοινό χαρακτηριστικό, όλων των τύπων της νόσου, είναι η ερυθρότητα , η εμφάνιση σπυριών και αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή των μάγουλών.

Ακόμα, στη ροδόχρου ακμή μπορεί να εμφανιστεί τσούξιμο στην περιοχή των ματιών.

Ποια είναι τα αίτια της ροδόχρους ακμής;

Η αιτία εμφάνισης της νόσου δεν είναι ξεκάθαρη. Εντούτοις, ο κύριος ισχυρισμός για την εμφάνιση της πάθησης είναι η ύπαρξη μικροβιακής λοίμωξης. Λοιποί παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμα περισσότερο την ύπαρξη της ροδόχρους ακμής είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να είναι:

  • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες
  • Η επίπονη σωματική δραστηριότητα
  • Οι πικάντικες τροφές
  • Το άγχος

Πώς αντιμετωπίζεται η ροδόχρους ακμή;

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ροδόχρους ακμής απαιτεί και την έγκαιρη διάγνωση της. Στα πρώτα στάδια της πάθησης, ο δερματολόγος θα προτείνει τη χρήση τοπικών αντιβιοτικών στις πάσχουσες περιοχές. Παράλληλα, ο ιατρός θα συστήσει τη χρήση εξειδικευμένων δερμοκαλλυντικών, για παράδειγμα κατάλληλη ενυδατική και σαπούνι καθαρισμού. Η κρέμα της ROSALIQUE 3 IN 1 ANTI-REDNESS MIRACLE FORMULA SPF 50 αποτελεί μια στοχευμένη φόρμουλα για τα υπερευαίσθητα δέρματα, με τάση για ερυθρότητα. Αποτελείται από τεχνολογίες με μικροκάψουλες για την αποτελεσματική κάλυψη κι αντιμετώπιση της ερυθρότητας στην περιοχή του προσώπου. Παράλληλα, διαθέτει δείκτη αντιηλιακής προστασίας SPF50, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση από την ηλιακή ακτινοβολία.

Σε περιπτώσεις που η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ο δερματολόγος θα προτείνει την χρήση laser, καθώς και συνδυαστική χρήση φωτοδυναμικής θεραπείας.

Πώς προλαμβάνεται η ροδόχρους ακμή;

Η τάση του δέρματος για την εμφάνιση της ροδόχρους ακμής μπορεί να περιοριστεί με τις παρακάτω μεθόδους:

  • Με την αποφυγή έκθεσης του προσώπου στον ήλιο. Είναι αλήθεια ότι ακόμα και τον χειμώνα οι ακτίνες UV οδηγούν στην εμφάνιση της ροδόχρους ακμής.
  • Με την αποφυγή χρήσης απολεπιστικών προϊόντων
  • Με την αποφυγή πικάντικων φαγητών
  • Με την αποφυγή καυτού νερού, κατά την διάρκεια του μπάνιου
  • Με τον έλεγχο και την ελάττωση του αισθήματος του άγχους