Άρθρα

Ακμή

Η ακμή είναι μία χρόνια πάθηση του δέρματος, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε άνθρωπο. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν τα μαύρα στίγματα, τα σπυράκια και τις κύστες , τα οποία παρουσιάζονται είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά.

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές όπου εμφανίζεται η ακμή είναι το πρόσωπο, ο λαιμός κι η πλάτη.

Πρόκειται για μία πολύ συνηθισμένη πάθηση στην ηλικία της εφηβείας. Η ακμή, ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την ακμή;

Τα αίτια που προκαλούν την ακμή αφορούν συχνα την διαταραχή των επιπέδων κάποιων ορμονών.

Το ανθρώπινο δέρμα έχει πόρους, οι οποίοι συνδέονται με τους σμηγματογόνους αδένες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Η επικοινωνία των αδένων με τους πόρους γίνεται μέσω των θυλακίων, τα οποία είναι μικροσκοπικοί σάκοι που παράγουν και εκκρίνουν υγρό.

Η φυσιολογική έκκριση του σμήγματος από τους αδένες λειτουργεί προστατευτικά για το δέρμα. Όμως, η ορμονική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει στην υπερέκκριση σμήγματος, συμβάλλοντας στην αύξηση της λιπαρότητας και των νεκρών κυττάρων, τα οποία μεταφέρονται στην επιφάνεια του δέρματος μέσω των θυλακίων. Πολύ συχνά, η λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα μπλοκάρουν τα θυλάκια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται οίδημα και ερυθρότητα (ακμή).

Για τη μείωση των συμπτωμάτων της ακμής, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η λιπαρότητα. Με την ειδική ενυδατική κρέμα Mey Balancing Moisturizing Cream, η λιπαρότητα μειώνεται δραστικά και το δέρμα προστατεύεται από την εισχώρηση των βακτηριδίων, ενώ ρυθμίζεται η έκκριση του σμήγματος.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής

Ο κυριότερος παράγοντας για την εμφάνιση της ακμής είναι η γενετική προδιάθεση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιος να παρουσιάσει ακμή.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων και λιθίου
 • Λιπαρά καλλυντικά
 • Έντονο άγχος
 • Εμμηνόρροια
 • Εγκυμοσύνη
 • Διατροφή (γαλακτοκομικά, λιπαρά, γλυκά, κ.α.)

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής;

Τα συμπτώματα της ακμής ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης και την αντίδραση του οργανισμού στις ορμονικές μεταβολές.

Οι μορφές της ακμής περιλαμβάνουν:

 • Άσπρα στίγματα όπου οι πόροι είναι κλειστοί
 • Μαύρα στίγματα όπου οι πόροι είναι ανοιχτοί
 • Μικρά κόκκινα οιδήματα
 • Σπυράκια όπου συγκεντρώνεται πύον στην κορυφή τους
 • Μεγάλες συμπαγείς κοιλότητες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος (οζίδια) που προκαλούν πόνο
 • Κυστικές αλλοιώσεις (μεγάλες πυώδεις υποδόριες κοιλότητες)

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την ακμή;

Η κατάλληλη θεραπεία για την ακμή ορίζεται κατόπιν αξιολόγησης της πάθησης από ειδικό δερματολόγο. Η εξειδικευμένη διάγνωση είναι μεγάλης σημασίας για το σχεδιασμό μίας αποτελεσματικής και ασφαλούς θεραπείας και για την αποφυγή τυχόν ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ακμή αντιμετωπίζεται μέσα από συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και τήρησης καθημερινών πρακτικών καθαρισμού.

Ένας από τους βασικότερους κανόνες για τη ρύθμιση της λιπαρότητας είναι ο τακτικός καθαρισμός με ειδικό προϊόν κατά της ακμής.

Το δερματολογικά ελεγμένο Mey Oily Skin Cleansing Gel αποτελεί ιδανική επιλογή για τον καθημερινό σας καθαρισμό, χάρη στα πολύτιμα φυσικά συστατικά γλυκονολακτόνης, σαλικυλικού οξέος, αργινίνης και εκχυλίσματος γκρέιπφρουτ.