Νέα

Το φυτό του Μυστηριώδους Κόσμου

Πηγή: Funke, C.- Apothenken (2010) Das Kraut der Schattenwelt, Das astreaAPOTHEKE – Heilpflanzenportrat. (VOL. 4) pp.60-61

Τα λουλούδια του μεταφέρουν μηνύματα από μυστηριώδεις τόπους. Εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να «παίξει» παιχνίδια με το μυαλό αλλά αν χρησιμοποιηθεί σωστά, ο Υοσκύαμος ανακουφίζει από της κράμπες και την ένταση. Επίσης αφήνει τον ουλώδη ιστό λείο και μαλακό.

Ο Υοσκύαμος έχει προτίμηση στα νιτρώδη εδάφη και αναπτύσσεται σε απομονωμένα μέρη. Είναι ένα φυτό που ανθίζει κάθε 1 με 2 χρόνια και ανήκει στην οικογένεια των φυτών Nightshade (Solanaceae). Το ύψος του φτάνει τα 80cm, είναι τριχωτό και έχει εναλλασσόμενα, οδοντωτά φύλλα γύρω από το βλαστό του. Ο βλαστός είναι εξαιρετικά κολλώδης και όλο το φυτό εκλύει μια δυσάρεστη οσμή σαν να θέλει να προειδοποιήσει τους παρατηρητές για την δηλητηριώδη δράση του. Τα λουλούδια του είναι στοιβαγμένα κοντά το ένα με το άλλο, με τους κάλυκες τους σε μορφή χωνιού να βρίσκονται στη μία πλευρά της μασχάλης του φύλλου. Τα πέταλα του άνθους έχουν κιτρινωπό χρώμα καλυμμένα με λεπτές βιολετί γραμμές και σκούρο βιολετί κέντρο το οποίο μαγνητίζει την προσοχή!

Ο θρύλος λέει πως ο Υοσκύαμος, αναμειγμένος με άλλα φυτά πλημυρίζοντας με μυστικά, μπορεί να ταξιδέψει την ψυχή σας σε άγνωστες διαστάσεις.

Ένα φυτικό γιατρικό για να εξορκίσει τον πόνο

Ο Υοσκύαμος είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο αποτελεσματικά γιατρικά. Αρχαίοι πρακτικοί όπως ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσαν τον Υοσκύαμο για να ανακουφίσουν από τον πόνο και το κάπνιζαν για να ανακουφίσουν από την δύσπνοια. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι ιδιότητές του, αντικατέστησαν το Χλωροφόρμιο στα Γερμανικά χειρουργεία. Τον 18ο αιώνα, οι πρακτικοί ανακάλυψαν τη δράση του ενάντια στην επιληψία, στις μυϊκές συσπάσεις και στο παραλήρημα. Σε αλλοτινές εποχές ένας πρόσχαρος μοναχός με διάθεση για ζωή θα προσέθετε Υοσκύαμο στην σπιτικά-φτιαγμένη μπύρα του κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Ο Υοσκύαμος ανακουφίζει από τον πόνο και λειαίνει τον ουλώδη ιστό.

Εσωτερικά, έχει χαλαρωτική επίδραση στους μύες, ενισχύει την αναπνοή και το πεπτικό σύστημα, ανακουφίζει από τον έντονο πόνο και ηρεμεί ένα διαταραγμένο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Λόγω της κυμαινόμενης ποσότητας της δραστικής ουσίας, σήμερα χρησιμοποιείται εσωτερικά, μόνο σε σπαγειρικά και ομοιοπαθητικά σκευάσματα επειδή είναι εξαιρετικά εύκολο να υπερβεί τη δοσολογία και να επηρεάσει αρνητικά το ΚΝΣ. Όταν εφαρμοστεί εξωτερικά σε μορφή κρέμας ή ελαίου, ο Υοσκύαμος προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και αφήνει το σκληρό ουλώδη ιστό λείο και απαλό.

Φυτική προέλευση Hyoscyamus niger L.
Επεξήγηση της ονομασίας Το γενικό όνομα “Hyoscyamus” προέρχεται από την Ελληνική λέξη “hyοs” = “Γουρούνι” και “kyamos” = “Κύαμος ή σπόρος”. Επειδή η μαγευτική οσμή του Στρύχνου αποθάρρυνε τα άγρια γουρούνια και τους αγριόχοιρους να το φάνε, το φυτό έγινε γνωστό στην Γερμανία με το παρατσούκλι “saubohne” (στα Αγγλικά “broad beans”). Το φυτό Carlina acaulisχρησιμοποιούταν ως αντίδοτο στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους που υπέφεραν αφού είχαν καταναλώσει τις ρίζες του φυτού henbane. Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, το φυτό είναι εξαιρετικά τοξικό για τα γουρούνια, ενώ μια άλλη ιστορία δηλώνει πως τα γουρούνια μπορούν να καταναλώνουν το φυτό χωρίς να βλάπτονται. Το όνομα του γένους, “niger” σημαίνει μαύρο. Η Γερμανική ονομασία “Bilsen” μας ταξιδεύει στις Κέλτικες ρίζες του, “Bilisa” ή “Belenuntia”, που αποτελεί την ενσάρκωση του φυτού στο πρόσωπο του Θεού Ήλιου Bei ή Belenos.
Αγγλική Ονομασία Henbane
Αγγλικά συνώνυμα Stinking nightshade, black henbane
Οικογένεια Φυτών Solanaceae (Nightshade plants)
Μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται Φυλλώματα και φύλλα
Χρόνος συλλογής Ιούνιο με Αύγουστο
Τοποθεσία Προέρχεται από τη Δυτική και Βόρεια Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Ασία, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία.
Συστατικά Αλκαλοειδή τροπάνια όπως η Υοσκυαμίνη, η οποία κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, μερικώς σε ατροπίνη σκοπαλαμίνη; Φλαβονοειδή όπως η ρουτίνη.
Δράση Εσωτερικά: Παρασυμπαθολυτικά: Αντισπασμωδική δράση στις λείες μυϊκές ίνες κυρίως του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος; Ανακουφίζει από τον πόνο, έχει σημαντική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο, ανάλογα με την δόση που χορηγήθηκε και την ανταπόκριση του κάθε ατόμου, προκαλεί διέγερση. Διαθέτει ηρεμιστικές ιδιότητες. Εξωτερικά: Ανακουφίζει από τον πόνο, προσφέροντας λείανση στον ουλώδη ιστό.
Εφαρμογή Εσωτερικά: Λόγω της κυμαινόμενης περιεκτικότητας αλκαλοειδών τροπανίου, τα οποία έχουν μια αισθητή επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, και της τοξικότητας τους, ο Υοσκύαμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπαγειρικά σκευάσματα και στην ομοιοπαθητική. Εξωτερικά: Χρησιμοποιείται για να μαλακώσει το σκληρό, κατεστραμμένο ουλώδη ιστό.
Παρασκευές Εξωτερικά: Κρέμες και έλαια, Εσωτερικά: Σπαγειρικά και ομοιοπαθητικά σκευάσματα.